Datum objave: 2023-06-06

Dubinsko razumijevanje ključnih podsustava motora

Suvremeni motori troše manje goriva, snažniji su i uglađeniji, ali su sve njihove komponente vrlo opterećene i izložene visokim razinama stresa. U sklopu robne marke INA, Schaeffler je jedina kompanija koja proizvodi visokokvalitetne sklopove za proizvođače originalne opreme (OEM), dok na tržištu zamjenskih rezervnih dijelova istovremeno nudi širok spektar rješenja za popravke ključnih podsustava motora – razvoda ventila, razvoda motora, pogona pomoćnih agregata i rashladnih sustava. U skladu s uzrečicom “Schaeffler omogućava jednostavne popravke složenih tehnoloških rješenja”, naši proizvodi olakšavaju i pojednostavljuju izvođenje radova održavanja.

180 KS iz zapremine od samo 1.4 litara, 250 Nm okretnog momenta i kombinirana potrošnja goriva ispod 6 litara na 100 kilometara - do prije samo nekoliko godina ovakve su brojke razvojni inženjeri opisivali kao “fantaziju”. Ali današnji motori ostvaruju performanse poput navedenih ili i bolje. Sve veći zahtjevi za boljom ekonomijom potrošnje goriva i nižim emisijama s jedne strane te zahtjevi za poboljšanjem komfora korisnika automobila – po pitanju ubrzanja, elastičnosti i udobnosti u vožnji – s druge strane, revolucionirali su konstrukcijske značajke motora tijekom posljednjih godina. Za same dobavljače, ovakvi su trendovi i zahtjevi prije svega doveli do povećanja radnih opterećenja s kojima se moraju nositi njihove komponente. Kako bi se zajamčila pouzdanost, potrebno je ciljano i redovito održavanje svih pojedinačnih sastavnih dijelova. Istovremeno, unatoč značajnom povećanju složenosti konstrukcije, serviseri bi trebali moći relativno jednostavno otkloniti sve nedostatke i nepravilnosti u radu suvremenih motora.


S robnom markom INA, Schaeffler je jedan od prvih pokretača daljnjeg tehnološkog napretka razvodnih mehanizama ventila. INA asortiman uključuje bregasta vratila, podizače ventila, varijabilne remenice i upravljačke ventile.

Upravo s tim ciljem, ponuda Schaeffler proizvoda u sklopu robne marke INA prilagođava se potrebama neovisnih servisnih radionica. Kroz ponudu sveobuhvatnih i pametnih rješenja za popravke svih četiriju ključnih podsustava motora – razvoda ventila, razvodnog mehanizma, pogona pomoćnih agregata i rashladnog sustava – INA je prepoznata je kao jedan od vodećih proizvođača zamjenskih komponenata motora. INA rješenja za popravke baziraju se na zahtjevima kvalitete, znanju i iskustvu prikupljenom kroz dugogodišnji razvoj i proizvodnju dijelova za OEM proizvođače. Sa svojim širokim proizvodnim programom, INA je renomirani tržišni lider koji neprekidno podiže ljestvicu i zadaje nove standarde. Najvažnija prednost cjelovitih rješenja je uključivanje svih pojedinačnih komponenata za profesionalne popravke u jednu kutiju – što znači da serviseri ne moraju trošiti svoje dragocjeno vrijeme na identifikaciju odgovarajućeg pribora ili na tražnje sitnih dijelova.

U sklopu asortimana robne marke INA, Schaeffler Automotive Aftermarket divizija nudi više od 750 različitih kompleta remenja i pumpi za rashladnu tekućinu. Kompleti uvijek sadrže i potreban prateći pribor poput vijaka, matica i brtvila. Time se anuliraju nepotrebni gubici vremena zbog traženja svih potrebnih dijelova.


Spremni za budućnost s hibridnim sustavima
Schaeffler nije samo jedan u nizu od proizvođača rezervnih dijelova, već je i vrlo važan partner za sva pitanja koja utječu na nadolazeće trendove na tržištu zamjenskih rezervnih dijelova. Kompanija je pozicionirana kao jedan od vodećih razvojnih partnera proizvođača automobila u gotovo svim područjima ključnih budućih tehnologija i inicijativa. Jedan od primjera isporuke komponenata za prvu ugradnju je 48-voltni blagi hibridni sustav. Hibridizacija remenskog pogona pomoćnih agregata je jednostavna i cjenovno povoljna opcija, čijom se implementacijom omogućava daljnje smanjenje emisija i snižavanje potrošnje goriva. Ovaj takozvani P0 koncept – u kojem je električni pogon integriran u sklopu remenskog pogona – podrazumijeva implementaciju električnog motora snage do 15 kW, koji se aktivira u određenim uvjetima u vožnji – poput pokretanja motora ili ubrzanja s niskog broja okretaja. Sustav je idealan za kombiniranje s drugim hibridnim konceptima, a u kombinaciji s promjenjivim vremenima otvaranje ventila može pridonijeti dodatnom snižavanju emisije CO2. Broj vozila koja koriste 48-V hibridnu tehnologiju je u konstantnom porastu. Schaeffler do 2030. godine očekuje proizvodnju 100 milijuna komponenata za P0 pogonske sustave. Obzirom kako je hibridna tehnologija sastavni dio pogonskog sustava vozila, u bliskoj će budućnosti održavanje i popravak hibridnih komponenata postati vrlo značajno i za tržište automobilskih rezervnih dijelova. Aktualne prognoze predviđaju značajan porast udjela popravaka hibrida u neovisnim servisnim radionicama u sljedećih deset godina. Zahvaljujući bliskoj suradnji sa svim vodećim proizvođačima automobila, Schaeffler se aktivno priprema i za ovu promjenu na tržištu zamjenskih rezervnih dijelova.


U sklopu robne marke INA, Schaeffler nudi sveobuhvatnu ponudu rješenja za popravke lančanih pogona u OEM kvaliteti. Tu se podrazumijevaju razvodni lanci, lančanici, hidraulički i mehanički zatezači, vodilice i klizači. INA kompleti uvijek uključuju brtve i potreban prateći pribor – dijelove koji su neophodni za profesionalne i visokopouzdane popravke.

Tehnološki lider u segmentu razvoda ventila
Bez obzira na razvoj događaja oko budućih tehnologija koje će se u konačnici prometnuti u normu, klasični pogonski sustavi poput benzinskih motora će i dalje predstavljati vrlo važnu kariku te će za industriju i u budućnosti igrati jednu od ključnih uloga. Suvremeni benzinski motori zahtijevaju precizno upravljanje razvodom ventila, prije svega zbog smanjivanja potrošnje goriva i zadovoljavanja sve strožih standarda emisije ispušnih plinova. Sukladno tome, razvod ventila je jedan od ključnih podsustava motora o kojem ovisi kvaliteta procesa izgaranja. Ventilske su komponente izložene velikim radnim opterećenjima, moraju izdržavati sve veće tlakove izgaranja i vrlo visoke temperature.


U ulozi izumitelja termoupravljačkih modula, Schaeffler je jedan od začetnika koncepta “hlađenja po potrebi“, čime se doprinosi smanjenju potrošnje goriva i snižavanju emisija CO2. Schaeffler asortiman zamjenskih rezervnih dijelova podrazumijeva vodeću ponudu mehaničkih, upravljivih i električnih pumpi za rashladnu tekućinu.

S INA proizvodima, Schaeffler je pionir u kontinuiranom razvoju tehnologije razvoda ventila. Na godišnjoj razini kompanija ukupno proizvede oko 1.2 milijardi komponenata. Znanje i iskustvo stečeno kroz istraživanje i razvoj za potrebe OEM proizvođača aktivno se primjenjuje i u proizvodnji zamjenskih rezervnih dijelova. S više od 800 različitih komponenata i rješenja za popravke razvoda ventila, u ovome segmentu tržišta zamjenskih rezervnih dijelova INA drži vodeću poziciju. Proizvodni program podrazumijeva bregasta vratila, podizače ventila, varijabilne remenice i upravljačke ventile. Trenutačno je najveća potražnja za električnim i hidrauličkim izvedbama mehanizama za varijabilno upravljanje bregastim vratilima, čime se omogućava dinamičko upravljanje vremenima otvaranja ventila – što je jedan od osnovnih preduvjeta za smanjenje potrošnje goriva i snižavanje emisije ispušnih plinova. Na tržištu se gotovo niti jedan drugi proizvođač ne može pohvaliti vlastitom ponudom i električnih i hidrauličkih komponenata za upravljanje radom ventila. INA kompleti bregastih vratila kompatibilni su s ukupno 130 milijuna različitih modela i tipova vozila diljem Europe.


Visokoprecizni razvodni mehanizmi
Ključnu ulogu za savršenu interakciju koljenastog i bregastog vratila predstavlja razvodni mehanizam. Njegova je zadaća osiguranje točne sinkronizacije svih komponenata tijekom rada motora. Za prijenos snage s koljenastog na bregasto vratilo u pravilu se koristi bilo zupčasti remen ili lanac. Kada je riječ o lančanim razvodima, Schaeffler raspolaže s preko 100 godina iskustva – stečenog kroz 18 centara za istraživanje i razvoj raspoređenih diljem svijeta. Schaeffler Automotive Aftermarket divizija smatra kako će se konstrukcija većine budućih motora prebaciti na lančane razvodne mehanizme te predviđaju kako će tržišni udio vozila opremljenih lancima do 2030. godine, s današnjih 60, narasti do 80 posto.

Schaeffler je ujedno jedan od vodećih proizvođača remenica praznog hoda i mehaničkih natezača za suhe i uljne remenske pogona. Asortiman INA zamjenskih rezervnih dijelova podrazumijeva rješenja za popravke sa svim relevantnim komponentama za profesionalne i pouzdane popravke remenskih pogona. S više od 750 različitih kompleta zupčastog remenja, bez pumpe ili s uključenom pumpom rashladne tekućine, asortiman pokriva 97 posto europskog voznog parka koji broji ukupno 210 milijuna vozila.


Pritom je zapravo manje važno o kojoj je izvedbi razvodnih mehanizama riječ. Naime, u sklopu robne marke INA, Schaeffler ponuda uključuje širok asortiman pametnih rješenja za popravke i lančanih i zupčastih razvodnih mehanizama. Širina asortimana je uistinu jedinstvena – gotovo niti jedna druga kompanija ne isporučuje toliko različitih komponenata prema proizvođačima originalne opreme s jedne, i na tržište zamjenskih rezervnih dijelova s druge strane.


Bezbrižna putovanja zahvaljujući sveobuhvatnim rješenjima za popravke pomoćnih agregata
Kada su u pitanju remenski pogoni pomoćnih agregata (engl. Front End Auxiliary Drives – FEAD), konstantno smanjivanje zapremine motora uz istovremeno povećanje broja dodatnih funkcija, u velikoj mjeri povećava razinu stresa i vibracija kojima su izloženi pomoćni uređaji. Kada je potrebno sustavno održavanje, serviseri se mogu potpuno pouzdati u ponudu INA rješenja. Schaeffler već desetljećima ulaže u razvoj inovativnih komponenata za pogon pomoćnih agregata, zbog čega raspolaže odgovarajućim rješenjima za popravke gotovo svih modela i tipova automobila. Pritom posebno mjesto zauzimaju tzv. INA FEAD kompleti. Sadržaj ovih artikala uključuje natezače, skretne remenice i kanalno remenje u kompletu sa shemom razvoda remena. Naravno, na raspolaganju stoje i komponente poput remenica slobodnog hoda alternatora, pumpi rashladne tekućine ili prigušivača vibracija koljenastog vratila i ostalih pratećih dijelova. Uzimajući u obzir složenost pogona pomoćnih agregata, procjena stanja i preostalog vijeka trajanja pojedinačnih komponenata nije uvijek jednostavna. Upravo iz tog razloga, sustavnim pristupom i preventivnom zamjenom svih sastavnih dijelova osigurava se dugotrajna pouzdanost te se sprječava neželjeno ponavljanje popravaka. Pored više od 250 različitih INA FEAD kompleta, sastavni dio ponude čine i pojedinačne komponente koje omogućavaju povoljno održavanje vozila starijih godišta, s manje složenim pogonima pomoćnih agregata. Sa svojim asortimanom artikala za pomoćne agregate INA pokriva ukupno 97 posto aktualnih modela i tipova vozila europskog voznog parka.


Pouzdane i visokoučinkovite komponente rashladnih sustava
Inovativne komponente za upravljanje raspodjelom topline unutar rashladnih sustava motora predstavljaju veliki potencijal na tržištu zamjenskih rezervnih dijelova. Razvoj pouzdanih i učinkovitih sklopova za rashladne sustave spada u jedan od temeljnih segmenatanposlovanja tvrtke Schaeffler i robne marke INA. U ulozi izumitelja termoupravljačkih modula, Schaeffler je jedan od začetnika koncepta “hlađenja po potrebi“, čime se doprinosi smanjenju potrošnje goriva i snižavanju emisija CO2. U ovisnosti od radnih uvjeta i režima rada motora, termoupravljački moduli mogu istovremeno predvidjeti potrebe rashladnog sustava i upravljati funkcijom nekoliko zasebnih rashladnih krugova. Primjena ove tehnologije u vozilima omogućava smanjenje potrošnje goriva i snižavanje emisije ispušnih plinova do četiri posto. Tržišni potencijal za automobile opremljene termoupravljačkim modulima je ogroman. Aktualne projekcije sugeriraju kako će s današnjih četiri milijuna jedinica na godišnjoj razini, proizvodnja novih vozila opremljenih termoupravljačkim modulima do 2030. godine narasti do brojke od čak 30 milijuna jedinica godišnje. Schaeffler asortiman zamjenskih rezervnih dijelova podrazumijeva i vodeću ponudu mehaničkih, upravljivih i električnih pumpi za rashladnu tekućinu. Bez obzira koja je INA komponenta rashladnog sustava u pitanju, sveobuhvatan asortiman s više od 700 proizvoda jamstvo je za visokokvalitetne i dugotrajno pouzdane popravke. U ovom tržišnom segmentu, INA sa svojim proizvodima pokriva više od 90 posto aktualnog europskog voznog parka.


Schaeffler asortiman uključuje odgovarajuća rješenja za popravke pogona pomoćnih agregata gotovo svih modela i tipova automobila. Ovi kompleti sadrže natezače i skretne remenice, kanalno remenje i shemu razvoda remena. Naravno, na raspolaganju stoje i ostale potrebne komponente poput remenica slobodnog hoda alternatora, pumpi rashladne tekućine ili prigušivača vibracija koljenastog vratila i ostalih pratećih dijelova.

Praćenje potreba neovisnih servisnih radionica
Schaeffler stručnjaci redovito prate aktualne i buduće tehnološke trendove te aktivno promišljaju o potrebama servisera zaduženih za održavanje suvremenih automobila. Prilikom sastavljanja rješenja za popravke uvijek se sagledavaju potrebe i zahtjevi krajnjih korisnika. Kako bi se proizvodi što učinkovitije prilagodili stvarnim tržišnim potrebama, suradnja sa specijaliziranim servisnim radionicama započinje već od početne faze razvoja pojedinačnih artikala. Kroz stručne edukacije, video upute s koracima popravaka te, u bliskoj budućnosti, primjenom miješane stvarnosti putem REPXPERT portala, serviseri se mogu osloniti na pristup visokokvalitetnim, provjerenim i pouzdanim informacijama. Bez obzira na razinu složenosti budućih automobila, “Schaeffler omogućava jednostavne popravke složenih tehnoloških rješenja.”