Datum objave: 2020-06-16

Sigurnost putnika u automobilu

Ljeto nam se polako bliži i unatoč pandemiji sve više razmišljamo o odmoru i vremenu prije početka epidemiološke prijetnje. Planiramo putovanja na godišnje odmore koji će se ove godine uvelike odvijati vlastitim prijevoznim sredstvima, a to su prije svega naši automobili. Prije nego što krenemo na dulju rutu svakako se isplati provjeriti ispravnost svih skomponenata, ali posebnu pozornost treba obratiti i na klimatizaciju, uglavnom zbog udobnosti putovanja i zdravlja naših putnika.

56797.jpg

Ne treba objašnjavati koliko je klima sustav važan. Tijekom vrućih dana svatko od nas olakšanje pronalazi u strujanju hladnog zraka, bez učinkovitog rashladnog sustava danas je teško zamisliti bilo kakvo putovanje na godišnji odmor. Klimatizacija sasvim sigurno predstavlja veliki komfor za vrijeme vožnje, no njeno nepravilno korištenje može predstavljati i velik problem. Ovdje nije riječ samo o neugodnom mirisu koji može proizaći iz ventilacijskih kanala, već o zdravlju na koje utječu bakterije koje nisu vidljive golom oku. Ti se mikroorganizmi mogu nastaniti u slabo servisiranom klimatizacijskom sustavu i zajedno sa zrakom ulaziti u pluća putnika, što može biti stvarna prijetnja za njihovo zdravlje. 

Jedna od bolesti uzrokovanih klimatizacijom zagađenom zrakom je legioneloza (legionarska bolest), teška zarazna bolest dišnih putova uzrokovana Legionella pneumophila. Razvija se u vlažnom okruženju pri temperaturi od 20-55° C, pa zanemareni klima sustav automobila predstavlja pogodno skrovište za nju. Legioneloza se očituje groznicom, zimicom, suhim kašljem, glavoboljom i bolovima u mišića. Ostali uvjeti povezani s loše održavanom klimatizacijom, uključujući zrakoplove, poslovne zgrade i uredske prostore, uključuju upalu gornjih i donjih dišnih putova, konjuktivitis ili tularemiju. Opasnije bolesti su također i one koje izazivaju plijesan i gljivice. Ono što je važno jest da često ne napadaju odmah, već mogu preživjeti i do 12 god. prije nego li se „probude“.  

S većinom onečišćenja izazvanih zrakom naše se tijelo nosi samostalno, no dovoljno je lagano slabljenje imunološkog sustava, a mikrobi mogu uzrokovati ozbiljnu prijetnju životu ili zdravlju, zbog toga je iznimno važna redovita dezinfekcija klimatizacije!

Redovito čišćenje ventilacijskog sustava ima značajan utjecaj na njegovo pravilno funkcioniranje. Zahvaljujući sistematičnom servisiranju ne dopuštamo nakupljanje mehaničkih onečišćenja, razvoju mikroorganizama ili gljivica. Čišćenje ventilacijskog sustava stoga utječe na naše zdravlje i zadovoljstvo iz ispravno i sigurno funkcionirajućeg automobila.

Kada biste trebali dezinficirati klima uređaj?

Ako putujete zajedno sa svojom obitelji ili patite od alergija, dezinfekcija klime je prvi korak, koji se treba izvršiti tijekom proljetnog održavanja automobila. Zašto u proljeće? Jer se nakon zimske sezone u sustavu dovoda zraka u kabini može nakupiti puno zagađenja. Osim toga, jesensko-zimsko razdoblje potiče nakupljanje vlage, a takvo je okruženje idealno za širenje bakterija. Također, nakon zime, neugodan miris koji podsjeća na plijesan može doprijeti do kabine što nepovoljno utječe na udobnost putovanja.

- Klima uređaj je najbolje pregledati dvaput godišnje: jednom u proljeće i ponovo prije zimskog perioda grijanja, jer ne treba zaboraviti da i grijani zrak teče kroz isti sustav. S druge pak strane, proljeće i ljeto su godišnja doba kada najčešće koristimo klimu, često bez da uopće shvaćamo koliko bakterija se može nalaziti u sustavu. Zbog toga je iz zdravstvenih razloga uklanjanje plijesni izuzetno važno za putnike u automobilu.

Servisiranjem klima sustava sprječavaju se neugodni mirisi uzrokovani plijesni i gljivicama koji se uglavnom nakupljaju na isparivaču. Isparivač je zbog svog položaja sakriven od svjetlosti i pod direktnim utjecajem vlažnosti zraka tako da on predstavlja idealno mjesto za razvoj ove vrste organizama. Servisiranjem klima sustava uklanjaju se mikrobi koji negativno utječu na zdravlje putnika koji putuju automobilom, što je posebno važno tijekom putovanja na obiteljski godišnji odmor.

Klima uređaj je važno servisirati kada:

  • se u kabini počne osjećati neugodan miris plijesni
  • smo kupili rabljeni automobil i ne znamo kada su ventilacijski kanali pročišćeni prethodni put
  • je prošla godina dana od posljednjeg servisa klimatizacije (iako je najbolje izvršiti polugodišnju dezinfekciju sustava).

Za djecu i osobe koje pate od alergije važno je znati

Kod osoba koje imaju problema s alergijom, kao i u situacijama kada često putujete s djecom, neophodno je raditi redovitu dezinfekciju (fumigaciju) klima uređaja. Redovitim čišćenjem klima uređaja uklanjaju se bakterije, plijesni, gljivice, ali i pelud koja predstavlja jak alergen. Iz tog razloga je ova usluga jednostavno obavezna. U slučaju osoba s alergijom, osim opcija kemijskog čišćenja mogu se razmotriti i najsigurnija i istovremeno najmanje invazivna ozoniranja.

Proces fumigacije klima sustava više ne predstavlja složen ili dugotrajan postupak, a najčešće se provodi ozonizacijom ili kemijskom metodom. U tom slučaju u kabinu se raspršuje posebno sredstvo, koje dezinficira njene pojedinačne elemente koji cirkuliraju čitavim sustavom. Za ozonsku metodu servisi koriste namjenske uređaje. Tada se uz pomoć UV zraka i visokog napona stvara ozon koji nakon toga cirkulira u ventilacijskim kanalima te ih temeljito čisti od bakterija i ostalih neugodnih mirisa.

U vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa mnogi autoservisi koji brinu o zdravlju svojih kupaca, primjenjuju ozonizaciju vozila kao je jednu od osnovnih aktivnosti prilikom servisiranja automobila. Vozači znaju da svoj automobil ostavljaju u odgovornim rukama, a prije svega mogu se osjećati sigurno i ne strahuju za zdravlje svoje obitelji nakon što pokupe automobil iz servisa.

Zašto je bolje otići u autoservis nego samostalno čistiti klima sustav?

Neki vozači, u želji da smanje cijenu klima uređaja, odlučuju se na samostalno čišćenje pomoću posebne pjene. Pjena je dostupna kao aerosol, a uključuje fleksibilnu cijev koja se umetne u ventilacijske kanale i raspršuje pjenu. Bez korištenja specijalizirane opreme, šanse da će se sredstvo distribuirati kako treba po čitavom sustavu su zanemarive. U njemu će uvijek biti mjesta do kojih cijev može doprijeti i samim time dio bakterija ostaje u sustavu.

Također, imajte na umu da vozači prilikom čišćenja ventilacijskih kanala često zaboravljaju na vrlo važan postupak, a to je zamjena filtera za pelud, koji ne skuplja samo čestice zraka, soli i pijeska, već i vlagu. Zbog toga bakterije mogu rasti u njegovom sustavu. Kao rezultat toga, čak i ako je ventilacija temeljno očišćena u kabini može ostati neugodan miris plijesni, a zdravlje i sigurnost putnika bit će bespotrebno izloženi faktorima koji ugrožavaju zdravlje.

Stoga ne prepuštajte ništa slučaju i već danas obavite pregled svog klima sustava kako biste bezbrižno mogli uživati u nadolazećem ljetnom vremenu i vašem godišnjem odmoru.

Popis autoservisa u kojima možete obaviti provjeru svojeg klima sustava i zamjenu filtera kabine možete pronaći na našoj Motointegrator platformi na sljedećem linku:

https://motointegrator.com/hr/hr/autoservisi/usluga-158-zamjena-filtera-kabine

Povezani članci

Završetak Velike avanture 2020. – dobitnici nagrada

Završetak Velike avanture 2020. – dobitnici nagrada

Web katalog – sigurna pomoć u vođenju servisa

Web katalog – sigurna pomoć u vođenju servisa

Pobjednici Velike avanture 2020.

Pobjednici Velike avanture 2020.

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji