Datum objave: 2019-07-17

Inter Cars Učka 2019 - osvrt

Prošlog vikenda, u organizaciji AK Opatija Motorsport održana je 6. INTER CARS UČKA 2019, druga utrka Formula Driver kupa.

IMG_0024.JPG
IMG_0126.JPG
IMG_0122.JPG
IMG_0062.JPG
IMG_0119.JPG
IMG_0116.JPG
IMG_0133.JPG
IMG_0078.JPG
IMG_0033.JPG
IMG_0056.JPG
IMG_0003.JPG

Idealno vrijeme poslužilo je i ove godine na utrci koja uvijek privuče pažnju velikog broj ljubitelja oktanskog adrenalina. Što se tiče brojki, na ovogodišnjoj utrci bilo je prijavljeno 142 natjecatelja, kojI su imali prilike testirati svoja vozila.

Dan prije same utrke održan je trening koji je donio nekoliko izlijetanja i kvarova na bolidima. Brojna publika imala je prilike pogledati atraktivne vožnje na stazi dugoj 3800 m usporenoj sa šikanama, tako da uzbuđenja već od ranog jutra nije nedostajalo.

Nedjelja, 14.07. bila je rezervirana za službenu utrku. Prva od dvije službene vožnje startala je oko 11:30 h, a svečanom otvorenju prisustvovali su Dragutin Galina, predsjednik Sportskog saveza grada Opatije, Fernando Kirigin, predsjednik gradskog vijeća grada Opatije i Davorin Štetner, predsjednik HAKS-a, koji su zaželjeli vozačima sreću, a organizatorima izrazili zahvalnost na još jednoj uspješno realiziranoj manifestaciji.

Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport, zahvalio se svim natjecateljima što su se ponovno odazvali u ovako velikom broju kao i svim članovima kluba i volonterima koji su sudjelovali u organizaciji. Naravno spomenuo je i sponzore bez kojih bi se teško ovakva manifestacija nastavljala svake godine.

Samo mjesec dana nakon buzetske premijere u HAKS Kupu koji je okupio 84 sudionika, drugi je put trijumfom slavio Talijan Marco Tessari u "nabildanom" "Fiatu 500 Proto Suzuki". U drugom je prolasku ostvario i najbolje vrijeme 2:16;268 min., u zbroju dviju vožnji vremenom 4:33;485 min. Najbliži konkurent, Marin Poropat (AK Istra racing team) kasnio je za 2,67 sekundi, što je bilo dovoljno za drugo slavlje na gostovanjima u Hrvatskoj.

U konkurenciji vozačica očekivanu pobjedu odnijela je Talijanka Romina Bressan, članica AK Buzet Autosport u sportskom "Renaultu Clio Cup", ispred Aleksandre Jurdane (AK RI autosport) u serijskom "Peugeotu 206 RC".

Kod juniora, gdje je nastupilo 14 natjecatelja, prvu pobjedu ostvario je mladi riječki automobilist Marin Božičević iz Autokluba "RI autosport" za volanom "Peugeota 106", ispred svog klupskog kolege Renata Herca koji je nastupio s "Renault Cliom Williams".

Što se tiče „Nagrade organizatora“, u drugoj skupini konkurencije 58 vozačica i vozača, očekivano su najviše pokazali vozači bolida „bez krova“ gdje je slavio Talijan Enrico De Martin. Svojim atraktivnim prototipom „Radical SR4“ ostvario je najbolje vrijeme dana od 2:07;901 min. uz prosjek od 106,957 km/h, a u zbroju dviju vožnji za 8,59 sekundu bio je uspješniji od Splićanina Petra Dajaka koji nastupa s Formulom "Gloria C8F". Treće mjesto pripalo je Talijanu Nicoli Muziu (Renault 5 GT) ispred sunarodnjaka Pierluigija Dottora u "Peugeotu 106".

Nažalost, na treningu i za vrijeme dvije bodovne vožnje, zbog lakših izlijetanja i uglavnom oštećenja vozila, odustalo je čak 19 vozača, tako da su tehničke i sudačke službe imale pune ruke posla ali na sreću nije bilo ozlijeđenih.

Sljedeće, treće natjecanje sezone Formule driver održat će se 25. kolovoza u Ogulinu na Kleku, u organizaciji istoimenog Autokluba Klek.

Dašak sjajne atmosfere s Učke pogledajte ovdje: