Datum objave: 2019-08-08

Standardi na najvišoj razini

Inter Cars je jedan od rijetkih dobavljača rezervnih dijelova u Europi koji ima svoj vlastiti sustav kontrole kvalitete temeljen na QDA softveru. Ispitivanje dijelova, koji su prije toga uključeni u ponudu dobavljača, provode se u laboratoriju Intermeko Europe. Tvrtka je nedavno promijenila lokaciju i nalazi se na novom mjestu, zbog većeg iskoristivog prostora, te koristi još naprednije istraživačke tehnologije.

Laboratorij je nastao 2005. godine i upravo su se u njemu vršila ispitavanja dijelova proizvođača, koji teže tome da postanu dobavljači tvrtke Inter Cars. Prije no što dospiju na tržište testiraju se sukladno normama i tehničkim zahtjevima obrađenima u Poljskoj ili Europskoj uniji. Testirani uzorci su detaljno ispitani sukladno najvišim standardima. Svi dijelovi prolaze višestruka testiranja i testirani su pod svim mogućim aspektima, kako bi završni proizvod prije svega bio siguran za korisnika, te kako bi zadovoljavao rigorozne tehničke norme.  

Intermeko testira buduće potencijalne dobavljače tvrtke Inter Cars, ali provodi i nasumične kontrole kvalitete za tvrtke koje već surađuju s dobavljačem. Cilj toga je osiguravanje kontinuiteta u pružanju proizvoda najviše kvalitete te njihova provjera u skladu sa smjernicama i očekivanjima korisnika. Laboratorij također vrši i reklamacijska ispitivanja, koja kupci pojedinačno podnose, kada se provodi detaljna analiza, koja za cilj ima objasniti zašto je određeni dio radio drugačije od onoga što je očekivano na početku njegove eksploatacije.

Intermeko je prije svega prostor u kojem se obavlja pregled rezervnih dijelova za osobna i teretna vozila, ali i drugih elemenata. Najvažniji zadaci koje uključuje laboratorij su testiranja materijala, kojima se dokazuju elementi od kojih je sastavljen određeni dio. U tu svrhu, tvrtka koristi skup high-tech uređaja, uključujući spektometre, zahvaljujući kojima može identificirati je li određena komponenta izrađena od materijala odgovarajuće vrste i da li je skladu s onim, što zahtijeva dobavljač. S tim ciljem se u Intermeko-u također vrši kontrola kvalitete - tvrtka predstavlja kontrolna vrata za provjeru kvalitete dijelova dostupnih u Inter Carsu. Ona također mora biti na odgovarajuće visokom nivou, a svi dijelovi, bez izuzetka, moraju pružati sigurnost u prometu.

Intermeko u najvećoj mjeri ispituje vlastite brendove, što je upravo na ovom dijelu tržišta najveći polje za provjeru kvalitete dijelova. Svaki novi proizvod tog segmenta prolazi temeljitu provjeru i ispitivanje prije pojavljivanja u prodaji te mora proći pozitivnu provjeru u laboratoriju. Dobavljači s kojima tvrtka Inter Cars surađuje dugi niz godina, su vjerodostojniji te vrlo često u svojim laboratorijima vrše profesionalne kontrole kvalitete. To, međutim, ne znači da su njihovi proizvodi nasumično testirani u Intermeko-u.

Kako izgleda proces ispitivanja novih dijelova?

  1. Uspostavljanje kontakta s potencijalnim dobavljačem i provjera kvalitete njegovih proizvoda (revizija, provjera njegovog proizvodnog postrojenja i samih proizvodnih procesa);
  2. Slanje isptitnih uzoraka na testiranje od strane dobavljača i provođenje ispitivanja u Intermeko-u;
  3. Provjera jesu li elementi kvalitetom sukladni sa svim normama koje se odnose na rezervne dijelove i standarde tvrtke Inter Cars;
  4. Nakon pozitivne provjere potrebno je uspostaviti suradnju, ali skupa s prvom serijom isporučene robe potrebno je još jednom detaljno obaviti kontrolu kvalitete. Samo pozitivan rezultat ovog testiranja oslobađa artikl od stroge kontrole – on se tada testira u nekim serijama a ne u cijelosti.

Ključna ispitivanja izvršena u Intermeko:

  • geometrijska mjerenja
  • ispitivanja izdržljivosti
  • ispitivanja tvrdoće materijala
  • ispitivanja mikrostrukture
  • ispitivanja funkcionalnosti


Laboratorij Intermeko Europe radi u skladu s implemetiranim sustavom upravljanja kvalitetom ISO9001. Potvrda izdana od strane DEKRA Certification potvđuje da sustav upravljanja kvalitetom provodi i održava Intermeko Europe, sukladno zahtjevima ISO 9001:2008 norme.