Datum objave: 2019-10-29

Emisija CO2 predstavlja upozorenje za Europsku uniju

Bruxelles, 29. studenoga 2019. prodaja alternativno pogonjenih vozila je vrlo neujednačena širom zemalja članica EU, prema novim saznanjima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

ACEA deposit.jpg
ACEA 1.PNG

Uistinu, prihvaćanje električnih osobnih vozila s baterija, plug-in hibrida i električnih hibrida od strane  potrošača, kao i onih pogonjenih prirodnim plinom ili hidrogenom se znatno razlikuje od zemlje do zemlje, na što nam ukazuju trenutni izvještaji.

„Iako prosječni udio tržišta EU za alternativno pogonjena vozila raste, velike razlike u Europi su izuzetno zabrinjavajuće“, tvrdi generalni direktor ACEA-a, Eric-Mark Huitema. „S obzirom na to da težimo prelasku na mobilnost bez štetnih emisija, moramo se pobrinuti da niti jedna zemlja ili njezini stanovnici ne ostanu zapostavljenima“, izjavio je Huitema.

Na primjer, broj vozila s električnim baterijama i plug-in hibrida prodanih prošle godine dosegao je samo 93 automobila u Latviji (6% tržišnog udjela) do 67,504 vozila prodanih u Njemačkoj (2% tržišnog udjela), pokazuju podaci iz ACEA-e.

Ova slika je vrlo reprezentativna, jer prihvaćanje električnih automobila od strane potrošača je izuzetno nisko u srednjoj i istočnoj Europi, s Poljskom koja prodaje jedva nekoliko vozila (0.2% ukupne prodaje osobnih vozila). Tržišni udio električnih automobila od 1.5% je nešto što predstavlja ekskluzivu u zemljama zapadne Europe.

Kada su u pitanju električna vozila, izvještaj iz ACEA-a ne naglašava samo odnos istoka i zapada, već i sjevera i juga. Uistinu, električna vozila čine manje od 1% ukupne prodaje u Italiji i Španjolskoj, trećoj i četvrtoj ekonomiji po veličini u Europskoj uniji.

Jasno je da je prihvaćanje električnih automobila u korelaciji sa standardom života određene zemlje, s polovicom svih članova Europske unije koji čine tržišni udio koji je manji od 1%. U samo četiri zemlje EU električna vozila čine više od 2.5% tržišnog udjela.

Huitema: „Mobilnost mora ostati pristupačna za sve slojeve društva. To je razlog zašto pozivamo vlade da donesu smislene i održive poticajne sheme za poticanje prodaje širom Europske unije.“

ACEA izvještaj također pokazuje da je prodaja automobila pogonjenih prirodnim plinom uglavnom koncentrirana na Italiju i Njemačku (74% ukupne prodaje u EU), te da vozila s gorivim ćelijama čine neznatni udio u ukupnoj prodaji osobnih automobila u EU za sada.

Ako se do 2025. i 2030. žele postići izuzetno ambiciozni CO2 ciljevi postavljeni od strane EU, prodaja svih vrsta alternavitno pogonjenih goriva će se morati znatno podići u svim državama EU.  Izvor: https://www.acea.be/