Datum objave: 2019-12-19

Petter Solberg – veliki intervju

Petter Soberg živa je legenda automobilskih utrka i motosporta općenito. Njegovo prezime znaju navijači diljem svijeta, povezujući ga s esencijom auto utrkivanja. Ova sezona bila je njegova posljednja u karijeri, a sudjelovanje na Gymkhana GRiD-u u Varšavi bilo je svojevrstan pozdrav s navijačima. U ovom intervjuu Petter govori o svojem hobiju, karijeri i onome što mu najviše znači, svojoj obitelji.

DSC_2157.jpg
_MC19036.jpg
_MC19972.jpg
_MC10237 (1).jpg
Solberg_WorldRX_2018_Mettet_MCH-0167.jpg

Ovo nije bila tvoja prva posjeta Poljskoj? Već si sudjelovo na Rallyju Poljska. U kakvom ti je sjećanju ostao taj događaj?

Petter Solberg: Sjećam se da je prošlo jako brzo, a na stazi je bilo mnoštvo navijača. Utrka je bila prilično šljunkovita, no pobjeda i svečanost na kraju utrke bili su fantastični. Sjajan je osjećaj ponovno biti u Poljskoj, iako sam nedavno bio ovdje na svjetskom speedway prvenstvu.

Voliš li speedway?

To je zaista sjajna disciplina, koja je vrlo zanimljiva za gledati. Taj dan na vašem Nacionalnom stadionu bila je stvorena fantastična atmosfera, zahvaljujući kojoj je događaj pretvoren u uistinu veliki spektakl.

Koje poljske vozače utrka znaš?

P.S.: Krzysztof Hołowycz. Bili smo rivali prije mnogo godina, i uvijek se rado prisjetim toga. Prilikom moje posjete Poljskoj upoznao sam i Barteka Ostałowskog. Momak je nevjerojatan. Svojim radom iz dana u dan sve više oduševljava i inspirira ljude onime što radi. Trebao bi biti uzor mladim ljudima i potvrda, da ukoliko nešto želite, sve je moguće postići.

Misliš li da bi u motosportu osim driftinga mogli postići nešto više?

P.S.: Nikad se ne zna. Dokle god uza sebe imaš sponzore i osmijeh na licu, sve je moguće. Radi se o motivaciji. Ako voliš to što radiš, sve je moguće postići. Sve je to u našim glavama.

Ovo je već deseto izdanje Gymkhana GRiD natjecanja. Kada bi ti netko na početku tvoje karijere rekao  da ćeš se natjecati na ovim natjecanjima, bi li mu povjerovao?

P.S.: Otvoren sam za sve opcije. Ova je diciplina zaista prepuna akcije, ludih i naglih kočenja i jako mi se dopada. Trudim se uživati u onome što radim. Brdske utrke, rally, gymkhana i drifting, no isprobao sam još mnogo disciplina. Svaka od njih pruža mi veliko zadovoljstvo. I kao što sam ranije već rekao, dokle  god imaš osmijeh na licu, to znači da je sve onako kako treba biti.

Na YouTubeu može se vidjeti tvoja garaža, koja je uistinu impozantna. Postoji li neki auto za koji si posebno vezan?

P.S.: Posjedujem brojne nevjerojatne automobile, no ipak postoje dva koja imaju posebno mjestu na toj listi, a to su Subaru Impreza WRC u kojem sam osvojio svjetsko prvenstvo 2003. godine i Volvo 240 s kojim sam isto tako osvojio titulu u rallyju i brdskim utrkama.

Najljepše uspomene s utrka? Prva pobjeda, titula prvaka, može i neki konkretan događaj?

P.S.: U motosportu sam prisutan već mnogo godina, i vrlo mi je teško izdvojiti samo jedno. Sjećam se svog debija 1999. godine i rivalstva s Colinom Mcraeom. Prva pobjeda 2002. bila je za mene također veliko iskustvo. Postoje i oni manje lijepi trenuci, kao što je bila nesreća u Njemačkoj gdje je gotovo smrtno stradao pilot. Nakon toga sam pobijedio na tri uzastopne utrke, što je na mene imalo ogroman utjecaj. U glavi nosim brojna sjećanja, od kojih neka sadrže lijepe, a neka ružne trenutke u karijeri.

Na novinarskoj konferenciji, tvoj sin je rekao da će tvoja žena sudjelovati na Gymkhani sljedeće godine. Želite li postolje prisvojiti samo za sebe?

P.S.: Moja žena je zaista dobar vozač. Na kraju krajeva ima nekoliko titula kojima se može pohvaliti. Njen nastup na natjecanju garantirat će zasigurno dobru zabavu. No mislim da joj nedostaje specifičnih emocija koje su povezane s utrkivanjem, jer se nije natjecala otkada se Oliver rodio.

Ispada da je cijela tvoja obitelj neposredno povezana s motosportom. Imate li u krvi neki skriveni gen?

P.S.: Moraš znati da su s moje strane obitelji, kao i po strani moje žene, mnoge osobe povezane s motosportom. Utrke, motorcross, gokart – sve te discipline nam nam nisu strane.

Ove godine si odlučio završiti karijeru kao vozač. Kakvi su ti planovi za budućnost?

P.S.: Pojavila se mogućnost driftanja, no imam nešto drugačiji pogled na svoju budućnost. Ne mogu vam nažalost sve otkriti. No definitivno će biti povezano rallycrossom. Dobio sam poziv od Volkswagen tima u kategoriji elekričnih vozila, no to se nije razvilo u pravom smjeru. Radim na novom planu i vidjet ćemo što će budućnost donijeti.

U tom slučaju puno sreće u nastavku karijere i može poruka za kraj?

P.S.: Kao što sam već ranije spomenuo, dokle god imaš osmijeh na licu, to znači da je sve kako treba biti i da je svaki cilj dostižan.

Hvala ti na utrošenom vremenu i razgovoru.

P.S.: Hvala vama.