Datum objave: 2019-10-31

Akumulator - preventivno održavanje

Krajem jeseni smo odradili preventivni pregled akumulatora u modelu Peugeot 308. Donosimo vam kratak priručnik o tome kako bi i kada trebalo obaviti preventivni pregled na vašem vozilu.

akum_web.jpg

Barem dvaput godišnje bi trebalo testirati akumulator na vozilu i isti dopuniti radioničkim punjačem kako bi istom osigurali ispravan rad.

U katalogu proizvođača vozila ili proizvođača akumulatora prvo provjerite poziciju gdje se nalazi akumulator i je li prije skidanja akumulatora s vozila potreban vanjski dodatni izvor struje kako vozilo ne bi izgubilo potrebnu memoriju.


Pozicija akumulatora na vozilu naprijed desno.

Ukloniti dijelove koji okružuju akumulator da bi se lako izvadio iz vozila, u ovom slučaju rezonator zraka. Zatim kutiju osigurača sa zaštitnog  poklopaca te sam poklopac s akumulatora, vijak i pločicu  za učvršćivanje akumulatora.Testirajte akumulator radioničkim testerom.
Akumulator punite radioničkim punjačem dok se ciklus punjenja ne završi.

Nakon punjenja ostavite akumulator minimalno pola sata da se isti stabilizira.
Nakon stabilizacije akumulatora ispitajte isti radioničkim testerom.

Ugradite akumulator na vozilo, upalite neki od potrošača, npr. svjetla i zatim upalite motor.

Ovakvim nadopunjavanjem akumulatora bez obzira ako se vozilo koristi svaki dan, produžit će se životni vijek samog akumulatora i naravno, smanjiti mogućnost kvarova na automobilu.