Datum objave: 2023-01-12

ZF unapređuje povezivost flote gospodarskih vozila sljedeće generacije

Friedrichshafen (Njemačka) ZF je objavio da je kupio Intellic Germany GmbH, berlinsku tvrtku za naprednu tehnologiju tahografa s 20 zaposlenika. Akvizicija dodatno konsolidira ZF-ovu jedinstvenu sposobnost pružanja inovativnih rješenja u cijelom vrijednosnom lancu prijevoza komercijalnih vozila, jačajući svoje vodeće mjesto u inovacijama u cestovnom prijevozu, orkestraciji i optimizaciji infrastrukture.

Nadovezujući se na ZF-ovu strategiju 'Mobilnost sljedeće generacije', ovaj potez predstavlja značajan korak prema ostvarenju njegovih ambicija da omogući prijevoz kao uslugu (TaaS).

  • Sa sjedištem u Berlinu, Njemačka, Intellic razvija i isporučuje digitalne tahografe koji su dostupni u 25 zemalja diljem Europe
  • Dodavanjem Intellicove tehnologije tahografa ZF-ovom digitalnom portfelju za upravljanje voznim parkom i orkestraciju stvara se sve na jednom mjestu za tahografe, rješenja za povezivanje i upravljanje voznim parkom
  • Intellicovi proizvodi prodavat će se pod imenom ZF

"Uključivanje Intellicove tehnologije pametnog tahografa u naš portfelj telematike dodatno unapređuje vodeću poziciju ZF-a kao 'sve na jednom mjestu' za proizvođače komercijalnih vozila, vozne parkove i industrijske partnere", rekao je Hjalmar Van Raemdonck, voditelj rješenja za digitalne sustave u ZF-ovom odjelu za gospodarska vozila. "Kao jedinstveno reguliran i pouzdan podatkovni centar, pametni tahografi imat će sve važniju ulogu u ekosustavu cestovnog prijevoza."

"Iskorištavanje integriteta podataka pametnih tahografa otvorit će mogućnosti u logistici, optimizaciji infrastrukture i nadograditi ZF-ovo nedavno lansiranje svoje platforme za digitalnu orkestraciju voznog parka SCALAR", dodao je Van Raemdonck.

Kao "crna kutija" vozila, verificirani podaci uključivat će unos lokalnog vremena, precizno mjerenje sata u stvarnom vremenu, siguran globalni satelitski navigacijski sustav (GNSS) i sučelje inteligentnog prometnog sustava (ITS).

Omogućavanjem "Connectivity Huba", zamišljeno je da će jedna, certificirana kutija moći pouzdano i točno prikupljati i prenositi podatke iz širokog spektra senzora vozila i izvora podataka uključujući napredne sustave pomoći vozaču (ADAS) i EBS signale.

S potencijalom da isporuči značajnu dodanu vrijednost korisnicima flote, ZF je u dobroj poziciji da postane potpuni pružatelj digitalnih usluga pružajući cjeloviti sustav s jasnim, mjerljivim, provjerenim podacima. To uključuje prikaz preostalih ograničenja vremena vožnje kako bi se osigurala usklađenost s propisima. Nudeći sva digitalna softverska i hardverska rješenja koja vozni parkovi trebaju iz jednog izvora, ZF će integrirati mogućnosti usmjerene na budućnost s bežičnim ažuriranjima softvera, na isti način kao ažuriranja za tahograf kao što su vremena vožnje i odmora. Dodajući vrijednost za proizvođače, ZF-ove mogućnosti tahografa nude jednostavno rješenje za integraciju podataka o brzini, vožnji i vremenu odmora na nadzornim pločama njihovih vozila.

Integracija pouzdanih podataka pametnog tahografa sa ZF-ovom nedavno lansiranom SCALAR platformom za orkestraciju voznog parka omogućit će učinkovitije rutiranje, otpremu i raspored vozača kako bi se značajno poboljšala učinkovitost voznog parka.

Od 2023. pametni tahograf postat će središnji pouzdani uređaj u sektoru gospodarskih vozila u Europi. Do trećeg tromjesečja 2023. proizvođači u Europi morat će instalirati pametne tahografe nove generacije u nova vozila, a do kraja 2024. u potpunosti će zamijeniti analogne tahografe.