Datum objave: 2019-04-11

Koje motorno ulje odabrati za vaš automobil?

Koje motorno ulje je najbolje za moj auto? Ovo je jedno u nizu pitanja mnogih vozača, kako iskusnijih tako i onih manje iskusnih. Odgovor na ovo pitanje nije toliko kompliciran, koliko se čini na prvi pogled, ali u moru različitih proizvođača ulja s vrlo velikom paletom proizvoda, možete se upitati gdje je tu jednostavnost i koje točno motorno ulje izabrati?

Ulje.naslovna.jpg

Kao što sve priče obično počinju poznatom frazom “ jednom davno..“, tako i priča o motornom ulju počinje s jednom davno motorno ulje služilo je za podmazivanje i hlađenje motora. Bilo je to u doba kada su motori bez obzira na vrstu pogonskog goriva, bili atmosferski i bez turbopunjača. Motori su tada radili na relativno malim okretajima, imali su veću zapremninu, razvijali su relativno malu snagu motora, a proizvođači nisu bili opterećeni ekologijom. U to vrijeme nije bilo potrebe da proizvođači vozila pred proizvođače ulja počnu postavljati konkretne i specifične zahtjeve kao danas.

U ta davna vremena na novim vozilima intervali zamjene ulja bili su  prvo na 1 500 km, a svaka sljedeća zamjena za 10 000 km.

Da ne pomislite da priča završava sa „ živjeli su dugo i sretno...“, u međuvremenu se pojavila potreba za ekologijom, došlo je do razvoja novih materijala, zahtjevi tržišta stavili su pred proizvođače vozila nove izazove, po pitanju dizajna, snage, smanjenja težine vozila, smanjenja potrošnje pogonskog goriva, uštede na održavanju vozila i mnogim drugim parametrima prema vozilu kao krajnjem proizvodu. Dakako, konkurencija među proizvođačima vozila i razmaženost kupaca, stavili su pred konstruktore nove izazove.

Zahtjevi tržišta postavljeni pred konstruktore i dizajnere, doveli su do razvoja novih tehnologija, materijala, a samim time i pred proizvođače ulja postavljeni su vrlo konkretni katkada i striktni zahtjevi.

Motorno ulje - tekućina koja štiti motor

Od samog početka motorno ulje sastoji se od baze ulja koja je u prošlosti bila mineralnog porijekla. Danas je baza polusintetička ili sintetička, te im se dodaju aditivi za poboljšavanje rada, odnosno prilagođavanje ulja motorima novijih vozila.

Tako je i motorno ulje od početnog podmazivanja i hlađenja, dobilo zadatak da smanji trošenje dijelova motora, odnosno produži njegov vijek trajanja, hladi motor, te čisti motor od ostataka sagorijevanja goriva.

........

Kompletan članak pročitajte na web stranicama Motointegratora.

https://motointegrator.com/hr/hr/upute/ulja-tekucine-maziva/koje-motorno-ulje-odabrati-i-koja-gradacija-motornog-ulja-je-najbolja-za-moj-automobil