Datum objave: 2020-12-28

Trgovinski sporazum EU-a i UK: EU proizvođači automobila reagiraju

Bruxelles, 24. prosinca 2020. - Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) pozdravlja postignuti dogovor između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva o njihovim budućim trgovinskim odnosima. Ovaj je sporazum veliko olakšanje za europske proizvođače automobila, omogućujući sektoru da izbjegne katastrofalni učinak Brexita bez dogovora.

Depositphotos_24368085_xl-2015.jpg

"Ne postoji nijedna druga industrija koja je uže integrirana od europske automobilske industrije, čiji se složeni opskrbni lanci protežu uzduž čitave regije", objasnio je glavni direktor ACEA-e Eric-Mark Huitema.

ACEA, međutim, napominje da ne može izvršiti potpunu procjenu implikacija posla dok svi tehnički detalji ne budu objavljeni u javnosti. Tek u toj fazi bit će jasno hoće li sporazum u potpunosti odražavati interese proizvođača automobila iz EU-a i njihovih opskrbnih lanaca.

"Utjecaj Brexita bez dogovora o autoindustriji EU bio bi jednostavno poražavajući, tako da smo prije svega izuzetno sretni što je sporazum postignut prije isteka prijelaznog razdoblja", izjavio je Huitema.

Unatoč tome, veliki izazovi tek predstoje, budući da će na trgovinu robom snažno utjecati trgovinske zapreke u obliku novih carinskih postupaka koji će biti uvedeni 1. siječnja 2021.

Zapravo, s približno 30 000 dijelova koji se koriste u izradi jednog automobila, i još mnogo više u izradi gospodarskih vozila,  automobilska se industrija uvelike oslanja na glatku i pravovremenu dostavu.

U usporedbi s današnjom situacijom, sporazum koji su postigli pregovarači uvodi mnogo više birokracije i regulatornog tereta za industriju.

Svake se godine između EU i Velike Britanije trguje s gotovo 3 milijuna motornih vozila u vrijednosti od 54 milijarde eura, a trgovina automobilskim dijelovima „preko kanala” čini gotovo 14 milijardi eura.