Datum objave: 2020-04-03

Sve o radu od kuće

U svjetlu aktualnih problema povezanih uz pandemiju koronavirusa, mnoge tvrtke odlučile su se svojim zaposlenicima omogućiti rad na daljinu, što u većini slučajeva predstavlja rad od doma. Inter Cars se također odlučio na takvu vrstu rješenja i potiče da, gdje je to moguće, naši djelatnici pokušaju raditi u kućnom uredu, odnosno, bez da napuštaju svoj dom. Sve u skladu s preporukama društvene kampanje #ostanidoma.

Inter Cars je svojim zaposlenicima također omogućio rad na daljinu, a sve s ciljem kako bi se osiguralo zdravlje zaposlenika. Svi zaposlenici koji svoje zadatke mogu obavljati od doma, nakon objave odluke vlade, upućeni su na rad od doma. Fleksibilnost poslodavca i suradnja s najvećim svjetskim koncernima iz branše suvremenih tehnologija, omogućuju korištenje suvremenih komunikacijskih alata, čime u potpunosti eliminiraju mogućnost dolaska u kontakt s drugim osobama iz odjela i širenja same infekcije virusom.

Tko može raditi na daljinu i svoje radne dužnosti izvršavati od doma? Iako odgovor vrlo često djeluje vrlo jednostavno, to najčešće nije baš tako. Za rad od doma osoba mora biti ispravno motivirana, mora pokazivati samodisciplinu i dobre organizacijske vještine. Često su zaposlenici, koji svoj posao izvršavaju izvan ureda, izloženi brojnim zbunjujućim vanjskim čimbenicima. Stoga nije dovoljno samo se pripremiti za obavljanje zadanog posla, već treba voditi brigu i o mjestu na kojem će se posao obavljati. U kriznoj situaciji s kojom se danas suočavamo, ne može se svaka osoba prilagoditi na takvu promjenu. Zato je vrlo važno znati prednosti i mane rada od doma. 

Prednosti:

 • Radno vrijeme nije strogo definirano

Svoje zadatke možete izvršavati praktično tijekom cijelog dana, posvećujući im više pažnje u jutarnjim, nego u večernjim satima. U tom slučaju međutim trebate pokazati vrlo dobre organizacijske vještine, kako biste izvršili sve zadatke koje si zadate.

 • Mogućnost rada iz bilo kojeg dijela svijeta

Ako svoj posao možete izvršavati na daljinu, posjedujete računalo s brzim internetom i mobitel, u tom slučaju možete raditi iz bilo kojeg mjesta na svijetu.

 • Uvijek si na vrijeme na poslu

Radom od kuće ne gubite vrijeme na putovanje na posao, koje vam vrlo često zna oduzeti dobar dio dana. Štedite na gorivu i putničkim kartama, ne frustriraju vas gužve u prometu, te na taj način produžiti svoj sam… ili ako želite, vrijeme za rad.

Rad u miru i tišini

Ako dobro organizirate radno mjesto, neće vas ometati razgovor, niti kolege u uredu, neće vam smetati niti buka i šum u uredu, koji proizlaze razgovorom više vaših kolega ili tipkanjem na više računala istovremeno.

 • Ušteda koja se može, osim u gorivu i putničkim troškovima, mjeriti i u vremenu

Zahvaljujući tome imate više vremena za svoju obitelj. Možete lakše brinuti o svojim bližnjima, bilo da je riječ o djeci ili starijim bolesnim osobama.

 • Ne morate brinuti o uredskom dress codeu

Radom o doma ne morate obraćati pažnju izvršavate li svoje obaveze u službenoj odjeći, u trenirci ili pak pidžami.

 • Bez brige da ćete zakasniti na posao

Vjerojatnost da ćete zaspati u slučaju rada od doma je mnogo manja nego li da dolazite na posao. Čak i da budilica na vašem mobitelu ne radi, u teoriji ćete se probuditi u svom uredu.

Veća neovisnost prilikom rada od doma

U slučaju rada od doma, većina zadataka izvršava se bez izravnog nadzora vaše nadređene osobe. Za dobro organizirane osobe to može biti prednost, dok istovremeno to može predstavljati problem osobama koje nisu sklone u provođenju disciplinu i samostalne organizacije posla, te bi u tom slučaju rezultati mogli izostati.  

 • Mogućnost rada čak i prilikom zdravstvenih problema

Osobno prikladno u situacijama kada zbog različitih razloga ne možete doći na posao, a vaše zdravstveno stanje vam omogućuje da izvršavate svoje radne zadatke od doma. Ovakvo rješenje mogu koristiti također osobe s invaliditetom, kronični bolesnici, osobe s ograničenom mogućnošću kretanja, kao i žene koje se vraćaju na posao s porodiljnog dopusta.

Nedostaci:

 • Neograničeno radno vrijeme

U teoriji to je prednost, ali i nedostatak za osobe koje imaju problem sa samodisciplinom. Neograničen način rada često znači da on neće završiti u npr. 16:00h, veće ćete ga raditi do trenutka kada posao ne bude završen.

 • Nedostatak rada sa suradnicima

Ekstrovertima vrlo često je teško priviknuti se na ovakav način rada. Takvim osobama potreban je kontakt s drugom osobom, razgovori s njom, ili jednostavno njena prisutnost. Njima je također potrebna posjeta u urede. U nedostatku vanjskih podražaja, učinkovitost njihova rada može znatno pasti.

 • Nedostatak pažnje

Radom od doma, teško je zadržati koncentraciju tijekom cijelog dana. S ovim problemom se najčešće suočavaju osobe koje nemaju odvojeno, izolirano mjesto za rad u miru, a oko njih se nalazi njihova obitelj (djeca predškolske i školske dobi), koja neprestano zahtijevaju njihovu pozornost.

 • Lijenost

Rezultat svakodnevne rutine (rano obavljanje kupaonice i wc-a, doručak, odlazak na posao), kao i zbog nedostatka mogućnosti održavanja samodiscipline u izvršavanju službenih obaveza.

 • Gubitak radne atmosfere

Uglavnom se odnosi na osobe koje osim službenih obaveza planiraju istovremeno npr. odlazak u vrtić, pripremanje ručka, čišćenje itd.

 • Problem s odvajanjem privatnog i poslovnog života

Tijekom rada od doma gubi se granica između poslovnog i obiteljskog života,što može negativno utjecati na izvršavanje službenih dužnosti.

 • Motivacija za rad

Čak i ako je zaposlenik spreman prihvatiti mogućnost rada od doma, njegov entuzijazama nakon nekoliko dana može znatno oslabiti. Potrebna je visoka razina samodiscipline i izvrsna organizacija vlastitog vremena, kako bi ste u kućnim uvjetima mogli izvršavati sve dodijeljene zadatke.

U trenutnoj situaciji, kada smo prisiljeni na rad od doma i ograničeni kontakt s ljudima, svatko od nas si mora dati odgovore na neka pitanja. Imam li mogućnost rada od doma? Mogu li si organizirati dan tako da uspijem izvršiti sve zadatke i ciljeve na vrijeme? Je li ovaj oblik rada naporan ili ugodniji za mene? Kako rad od doma utječe na moju učinkovitost i djelotvornost?

Povezani članci

Teretna vozila i problemi s kojima se suočavaju za vrijeme COVID-19 pandemije

Teretna vozila i problemi s kojima se suočavaju za vrijeme COVID-19 pandemije

Evoron - turbo razvoj kućnog brenda

Evoron - turbo razvoj kućnog brenda

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji

Web katalog – sigurna pomoć u vođenju servisa

Web katalog – sigurna pomoć u vođenju servisa