Datum objave: 2022-09-13

Novi regionalni logistički centar u Vukovini

Nakon sedam godina poslovanja u Zaprešiću, logistički centar Inter Cars Hrvatska je od 1. kolovoza u potpunosti preselio na svoju novu lokaciju u Vukovinu, točnije u prostor industrijske poslovne zone - Meridian 16, na adresi Zelena Aleja 45.

Kako to obično biva u našoj branši, rastom obujma posla i praćenjem trendova u poslovanju, neophodne su i određene promjene. U ovom slučaju to je bila potreba za većim i tehnološki modernijim skladišnim prostorom po najvišim standardima. Dovoljno govori sama činjenica da su na navedenoj adresi smješteni neki od najvećih svjetskih tvrtki poput Kuehne+Nagela ili Cargo Partnera. Kao što smo u prethodnom broju naveli, navedeno preseljenje na novu lokaciju ne predstavlja najveću  dugoročnu investiciju samo za Inter Cars Hrvatsku, već i za čitav klaster.

Novi objekt omogućuje podjelu zona za prijem i izdavanje robe, s većim brojem prijemnih rampi za istovar robe što će značajno pojednostavljuje komplicirani logistički proces manipuliranja robe u čitavom centru. Recimo kako se objekt sastoji od 15.000m2, od čega 10.000m2 kvadratnih čini glavna hala u kojoj se nalaze regalne konstrukcije na 3 razine (+ prizemni dio), dok je prostor od 5.000m2 namijenjen za skladištenje pneumatika.

Glavna hala je opremljena regalnim konstrukcijama od tri razine, namijenjenima za skladištenje ulja, maziva, tekućina i metalnih elemenata. Regali su opremljeni konvejerom koji omogućuju brzu i sigurnu logistiku paleta u prostoru oko regala. Druga značajna oprema izgrađene hale su visoki stalci za pohranu robe prilagođene za pohranu robe na paletama.

Oštećene palete, tisuće kutija, kilometri folije i traka te tone papira, samo su dio uobičajene pojave proizvedenog otpada s kojom se naši zaposlenici u skladištu svakodnevno susreću. Stoga je i dio koji se odnosi na ulazno sortiranje otpada, njegovo prešanje i pripremu za transport riješen na najvišem tehnološkom nivou. Osim toga, naglasak se u pogonu nesumnjivo stavlja i na sigurnost, koju nikada ne treba podcjenjivati.

Novo centralno skladište opremljeno je suvremenim sustavom zaštite od požara i ima potrebnu infrastrukturu, koja osigurava sigurnost zaposlenicima i skladištenje materijala. Instalacije novog pogona, ispunjavaju zahtjeve zaštite okoliša i pružaju mjerljive uštede tijekom eksploatacije.

Skladište ne predstavlja samo robu koja je skladištena, već su to prije svega ljudi koji tamo rade. Projekt investicije stoga nije mogao zaobići socijalni prostor sa svlačionicama, tuševima i kupaonicama za zaposlenike. Ispred samog  pogona nalazi se parking s velikim brojem parkirnih mjesta namijenjenih za naša dostavna vozila kao i za zaposlenike.

Glavni cilj izgradnje nove hale je bio da se osigura mogućnost daljnjeg razvoja Inter Carsa u Hrvatskoj. Novo centralno će svakako povećati likvidnost i optimizaciju postojećih procesa, te u konačnici smanjiti troškove vezane uz logistiku. To će biti prostor za skladištenje gabaritne robe i dijelova, ulja te prekomjerne robe, što će u znatnom stupnju olakšati rad svim sekcijama kao i našim partnerima.