Datum objave: 2020-05-06

Mjere EU u autoindustriji za borbu protiv COVID-19

Proizvođači automobila širom Europe igraju ključnu ulogu u borbi protiv COVID-19, koristeći svoje resurse za proizvodnju prijeko potrebne medicinske opreme, dajući na raspolaganje svoje zaposlenike, kao i vozila, zalihe te novac.

Depositphotos_358205760_l-2015.jpg

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) napravilo je pregled nekih ključnih radnji koje su poduzeli njezini članovi – 16 glavnih proizvođača automobila, kamiona, kombija i autobusa.

Proizvodnja medicinske opreme i zaliha

Neophodna medicinska oprema širom svijeta je nedostatna. To se posebice odnosi na respiratore koji pomažu pri disanju COVID-19 pacijentima, u slučaju kada pluća počinju otkazivati. Proizvođači automobila ustupljivali su svoje znanje o proizvodnji i pogodnosti kako bi povećali zalihe ove opreme od životne važnosti.

U suradnji s bolnicama i zdravstvenim tijelima, proizvođači vozila dizajnirali su i razvijali prototipe za ventilatore. Neki članovi ACEA-e su proizvodili ventilatore i/ili dijelove ventilatora na prilagođenim radnim stanicama u vlastitim pogonima.

Druge tvrtke su pak slale svoju radnu snagu u tvornice koje proizvode respiratore kako bi im pomogli da povećaju svoju proizvodnju i kako bi zadovoljili porast potražnje.

Mnogi proizvođači vozila prenamijenili su 3D printere i robote, najčešće namijenjene za proizvodnju automobila, da printaju kirurške maske i zaštite za lice.

Doniranje medicinske opreme i potrepština

Članovi ACEA-e aktivno su donirali medicinske i druge potrepštine onima kojima je to najpotrebnije, prije svega medicinskim stručnjacima koji su svakodnevno suočeni s koronavirusom.

To uključuje defibrilatore, setove za prvu pomoć, dezinfekcijska sredstva, mobitele kao i zaštitnu opremu poput rukavica, naočala i visokokvalitetnih maski za lice koje proizvođači automobila obično koriste u svojim trgovinama boja.

Imamo primjere donacije i autodijelova. Npr. motor brisača koji obično idu u kamione doniraju se sa sveučilišta za razvoj novih vrsta respiratora.

Pribavljanje vozila i logistička podrška

Kako bi se osigurala mobilnost medicinskih radnika i volontera na prvoj crti obrane od koronavirusa (pogotovo u područjima gdje je javni prijevoz potpuno stao), ACEA članovi su pribavljali vozila, uključujući automobile, kombije, vozila hitne pomoći, pa čak i e-skutere. Mnogi su proizvođači također ponudili i logističku pomoć.

Osim što svoja vozila daju bolnicama i Crvenom križu, mnogi svoja vozila ustupljuju ljekarnama i trgovinama kako bi osigurali isporuku osnovnih lijekova i hrane.

Neka proizvodna postrojenja su ustupila skladišta ili parkirna mjesta kao i viljuškare lokalnim zdravstvenim vlastima.

Osigurani su i tvornički prostori za postavljanje pogonskih centara z ispitivanje koronavirusa. Besplatna pomoć na cesti pruža se zdravstvenom osoblju i osoblju za pružanje podrške.

Ostali oblici podrške

Postoje mnogi drugi primjeri industrijske podrške, bilo financijske ili stvarne, kao npr.:

Novčane donacije izvršene su, bilo  izravno u bolnice, bilo vlastima za kupnju medicinske opreme.

Neke tvrtke daju svojim zaposlenicima s medicinskim kvalifikacijama slobodno uz punu plaću kako bi mogli dobrovoljno pomagati javnim zdravstvenim službama. 

Tvrtke također pozivaju na davanje krvi zbog nedostatka lokalnih bolnica.