Datum objave: 2020-04-06

Kako COVID-19 utječe na autoindustriju u EU?

Najmanje 1,110,107 Europljana koji rade u automobilskoj industriji pogođeno je zatvaranjem tvornica kao rezultat COVID-19 krize, pokazuju podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Depositphotos_14422345_l-2015.jpg

Ova brojka se odnosi samo na one ljude koji su izravno zaposleni u tvrtkama koje se bave proizvodnjom automobila, kamiona, kombija i autobusa. Utjecaj na širi lanac opskrbe u automobilskoj industriji još je kritičniji.

Veliki proizvodni gubici u EU, tvornica koje su zatvorile svoje pogone iznosi najmanje 1,231,038 motornih vozila do sada. Prosječno trajanje obustave rada je 16 radnih dana trenutno. Proizvodni gubici će očito porasti ako se period obustave produži, ili ako dođe do zatvaranja dodatnih proizvodnih pogona.

Europsko udruženje proizvođača automobila je ovu obavijest na dvije interaktivne karte koje pokazuju utjecaj na automobilsku inudustriju za svaku od 27 zemalja EU plus Ujedinjeno Kraljevstvo, i sve to kako bi prikazali broj pogođenih zaposlenika i zatvorenih proizvodnih jedinica.

Ukupno je 2,6 milijuna izravnih proizvodnih radnih mjesta osigurano u automobilskoj industriju EU, s proizvođačima automobila koji vrše montažu 229 sklopova vozila i proizvodnih pogona u regiji. Širi automobilski sektor pruža posredne i neposredne poslove za 13,8 milijuna ljudi u EU.

„Upravo sada, glavna briga Europskog udruženja proizvođača automobila i svih njegovih članova je upravljanje neposrednom krizom s kojom se suočava automobilska industrija, što je dovelo do naglog zaustavljanja s kakvim se ovaj sektor nikada ranije nije susreo“, riječi su Erica-Marka Huiteme, izvršnog direktora Europskog udruženja proizvođača automobila.

„Naš prioritet je zaštiti zdravlje i posao za gotovo 14 milijuna Europljana koji izravno ili neizravno rade u našem sektoru“, jasan je bio Hutiema.

Povezani članci

Pobjednici Velike avanture 2020.

Pobjednici Velike avanture 2020.

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji

Neovisni aftermarket (IAM) pokazuje otpor Covid-19 pandemiji

Evoron - turbo razvoj kućnog brenda

Evoron - turbo razvoj kućnog brenda

Sigurnost putnika u automobilu

Sigurnost putnika u automobilu