Datum objave: 2019-06-14

Palijan potvrdio nastup na ovogodišnjem Gymkhana GRiD 2019 natjecanju!

Peti nastup zaredom za Križevčanina Marka Palijana na ovogodišnjem Gymkhana GRiD 2019 World Finals!

Race 4.jpg
Race 6.jpg

Križevački automobilist Marko Palijan poznatiji kao "Croatian Crusher", član Autokluba Dubrava iz Zagreba, potvrdio je svoj nastup na ovogodišnjem svjetskom finalu natjecanja Gymkhana GRiD: European Gauntlet 2019 World Finals.

Veliko finale Gymkhana GRiD protekle se dvije godine održavalo u Južnoafričkoj Republici, no sada se ponovno vraća u Europu, točnije, 07. rujna ove godine svjetska krema automobilističkog sporta svoju će snagu odmjeravati u glavnom gradu Poljske, Varšavi.

Podsjetimo, Marko je u prošla četiri natjecanja dvaput nastupao u polufinalu vozeći svoj automobil i automobil Marka Šafara (drugi član tima), dok se na natjecanjima u JAR-u sa iznajmljenim automobilima, unatoč problemima s kojima se susretao, uspio održati među najboljima te je dvaput ušao u krug 16 najboljih vozača natjecanja.

Takvim rezultatima u klasi vozila sa zadnjim pogonom i nastupom na sjetskom finalu pet godina zaredom, Marko se dokazao kao najuspješniji vozač Gymkhana GriD-a s europskog tla. Uzmemo li u obzir i to da je Marko jedini iz Hrvatske, ovakvi rezultati nisu samo njegov osobni uspjeh, već i uspjeh za čitav hrvatski automobilistički sport.

"Ove godine, povratkom natjecanja u Europu očekujem i svoj povratak u rezultatski vrh, iako je konkurencija svake godine sve jača te se natječem protiv višestrukih nacionalnih i svjetskih prvaka u driftu, reliju i srodnim disciplinama, koji raspolažu višestruko većim budžetima i timovima, no mojem timu i meni to daje dodatnu motivaciju i snagu.

U Varšavi ću ponovo nastupiti s replikom BMW-a M3 E30 Marka Šafara koji je moj spotter i glavni mehaničar na Gymkhana GRiD natjecanjima od mog prvog nastupa. S tim automobilom nastupao sam 2016. godine na finalu Gymkhana GRiD u Grčkoj i pokazao se iznimno konkurentim te od tada kontinuirano radimo na razvoju tog automobila da držimo korak s konkurencijom", izjavio je Marko. 

Zasad je svoj nastup na "Gymkhana GRiD: European Gauntlet 2019 World Finals" potvrdilo nekoliko vozača, u klasi vozila s pogonom na sve kotače. To su Petter Solberg, Ken Block, Oliver Solberg, a u klasi vozila sa zadnjim pogonom to su Daigo Saito prošlogodišnji prvak i bivši svjetski prvak u driftu, Luke Woodham četverostruki prvak Gymkhana GRiD i naš Marko Palijan "Croatian Crusher".

Što je Gymkhana GRiD? 

Međunarodni debi Gymkhana GRiD-a dogodio se na X Games u Los Angelesu 2013. godine. Poligon utrke sastoji se od dvije paralelne staze na kojima su postavljene razni poligoni, najčešće od metalnih bačvi, guma pa čak i aviona.

Utrku istovremeno vozi dvoje natjecatelja, pri čemu natjecatelj s bržim vremenom eliminira onog sa sporijim. Svako dodirivanje poligona donosi kaznu od dvije sekunde na završno vrijeme vožnje. Tijekom vožnje vozači moraju manevrirati oko prepreka i izvršiti obrate, tj. okretaje od 180ºC i 360ºC te druge zahtjevne manevre. Drifting se također potiče kada je to korisno ili nužno.

Najpoznatiji promotor i jedan od pokretača Gymkhana GRiD utrka je Ken Block. Sâmo natjecanje Gymkhana GrRiD postiglo je ogroman uspjeh na globalnoj auto-moto sceni. Tome u prilog govori i to što se svake godine na Gymkhanu prijavljuje sve više vozača svjetske klase; Ken Block, Luke Woodham, Adam Elder, Danny Cross, Petter Solberg, Liam Doran, Andreas Bakkerud, Riku Tahko, Johan Kristofferson...