Datum objave: 2019-10-09

GDPR - Zašto su javne Wi-Fi mreže opasne?

Surfanje internetom u kafiću ili na ostalim javnim mjestima postao je dio svakodnevice, bilo zbog poslovnih obaveza, bilo zbog zabave. No izlažemo li time svoje podatke opasnosti?

1.jpg

Malo tko pazi na sigurnost prilikom korištenja takvih mreža. Javni Wi-Fi nije idealni izbor za slanje osobnih podataka. Zlonamjerni ili znatiželjni pojedinci mogu puno toga napraviti na nezaštićenim mrežama.

Napadač se spoji na bežičnu mrežu i ‘njuška’, odnosno osluškuje sav promet koji se odvija između vašeg uređaja i pristupne točke.

Zvuči li opasno?

I jest tako. Sav promet koji nije enkriptiran, jasno je vidljiv napadaču. Da stvar bude gora, uopće ne možete otkriti jeste li napadnuti jer na vašem računalu sve izgleda uobičajeno. Tim je putem napadačima lako instalirati i maliciozan softver.

Premda je besplatno, ne znači da je uvijek i dobro.

Neke metode napada, sastoje se od stvaranja lažnih pristupnih točaka koje sami napadači kontroliraju i time mogu još efikasnije njuškati promet. Ako niste dovoljno pažljivi, svi vaši osobni podaci – fotografije, poruke e-pošte, podaci za prijavu itd. mogu se naći u rukama napadača.

Što je HTTPS?

HTTPS je mrežni protokol koji vam je potreban ako se koristite Internetom na javnim mrežama. Osmišljen je tako da omogući sigurnu komunikaciju i privatnost čak i kad ste svjesni da bi mreža mogla biti javna.

Danas sve veći broj stranica koristi HTTPS, a možete ga prepoznati po zelenom lokotiću u alatnoj traci. Ako ga vidite, znači da je veza enkriptirana i podaci se ne mogu presresti. Ispravno enkriptirana veza iznimno je sigurna – trebalo bi na tisuće godina da se šifra probije.

Ako vam je privatnost od ključne važnosti, treba vam VPN.

Ne zaboravite isključiti Wi-Fi na uređajima kad ga ne koristite. Mobiteli i tableti osobito se vole automatski spajati na bilo koju mrežu koju dohvate, a to je rizik jer bi se neke loše iskodirane aplikacije mogle putem nesigurne veze spajati na poslužitelj… i izložiti podatke riziku. Najbolje je pripaziti.

Nemojte previše dijeliti

Kad vas laptop upita za kategoriju mreže na koju ste se spojili, uvijek odaberite opciju ‘Public’. Time vas nitko neće moći pronaći na popisu mrežnih mjesta. Nadalje, postavke naprednog dijeljenja (Advanced Sharing Settings) u Centru za mreže i zajedničko korištenje (Network and Sharing Center) kojem možete pristupiti preko Kontrolne ploče (Control Panela) omogućuju vam podešavanje postavki za dijeljenje. Preporučujemo da isključite otkrivanje mreža i dijeljenje datoteka i pisača, osim ako nije prijeko potrebno (uglavnom nije).

Zaključak

Javni Wi-Fi često uzimamo zdravo za gotovo, ali to nosi svoje rizike. Iako je šansa da će vam se u kvartovskom kafiću nešto dogoditi mala, čemu riskirati? Posljedice mogu biti pogubne. Najbolje je javno dostupni Wi-Fi koristiti isključivo u svrhu surfanja i lagane zabave. Ostale stvari ostavite za ured.