Datum objave: 2020-01-02

GDPR - elektronički čuvar zaslona

Mobitel koristimo svakodnevno u poslovne i privatne svrhe. Radimo s osobnim podacima ili upravljamo bankovnim računima, a pri tome ne mislimo na potencijalne rizike iz okoline.  Hee Jung Ryu i Florian Schroff, inženjeri Googlea su našli rješenje kako se zaštititi od ,,znatiželjnih“ pogleda.

Depositphotos_159567882_l-2015.jpg
Depositphotos_160897874_l-2015.jpg

Tehnologiju je dvojac predstavio krajem prošle godine na NIPS konferenciji održanoj u Long Beachu u Kaliforniji. Ova aplikacija omogućuje korisnicima mobitela da bez straha čitaju svoje privatne i poslovne podatke, štiteći ih od znatiželjnih pogleda u malim prostorima ili gužvi.

Aplikacija se koristi prednjom kamerom mobitela, koja nadzire prostor iza i oko korisnika. Preduvjet je tehnologija prepoznavanja lica, koja je prisutna na sve većem broju mobitela. U trenutku kad registrira da je pogled uperen u zaslon, pauziraju se trenutne aktivnosti te se aktivira aplikacija, koja prebacuje fokus na lice osobe koja je ,,znatiželjna" i označava je crvenom bojom. Sustav je vrlo precizan u prepoznavanju smjera gledanja, tako da je broj lažnih uzbuna zanemariv.

Tehnologija koja pokreće ovaj sustav temelji se na umjetnoj inteligenciji, tj. neuralnim mrežama, i to vrlo vjerojatno GazeNet i Googleovom FaceNet mrežom. Softver je brz i pogled prepoznaje u dvije milisekunde, dok mu je za prepoznavanje lica treba oko 47 ms. Zbog izuzetne brzine ,,znatiželjnik,, ništa neće opaziti.  Ovo će pozitivno utjecati na zaštitu naše privatnosti i to na jednostavan način, jer ne zahtjeva našu intervenciju.

Ipak, ne smijemo zanemariti rizike koje donosi sama aplikacija. U teoriji, Google bi mogao koristiti slike s vaše kamere kao i lokacija na kojima ste bili u druge svrhe, osobito ako ova aplikacija završi na Android sustavu, nad kojom Google ima značajnu kontrolu. Još jedan nedostatak aplikacije je taj što utječe na trajanje baterije mobitela.

Nadajmo se da će se ovi i drugi nedostaci uspjeti riješiti prije nego što se ‘Electronic Screen Protector’ nađe u širokoj primjeni.