Datum objave: 2018-11-22

Uhićen Carlos Ghosn, šef alijanse Renault-Nissan

Hong Kong (CNN Business), Carlos Ghosn predsjednik tvrtke Nissan i jedan od najutjecajnijih rukovoditelja u autoindustriji, uhićen je u Japanu nakon što je Nissanova interna istraga otkrila „značajne nepravilnosti“ tijekom godina, koje je činio u suradnji s drugim  izvršnim direktorima.

f26ef140-carlos-ghosn-france-renault-.jpg
Nissan 1.jpeg

Zapanjujuća objava snažno je uzdrmala jednu od vodećih globalnih alijansi, zadavši ozbiljan udarac dionicama Nissana (NSANY) i Renaulta (RNSDF), u kojima Ghosn izvršava ulogu direktora.

Zajedno s japanskom tvrtkom Mitsubishi Motors (MMTOF), Nissan i Renault čine najveću globalnu alijansu proizvođača automobila, što ih čini proizvođačem svakog devetog automobila u svijetu. Ove tri kompanije zapošljavaju više od 470 000 ljudi u gotovo 200 zemalja širom svijeta.

Nissan je u priopćenju naveo da je veteran autoindustrije Ghosn pod višemjesečnom istragom, uz još jednog od članova uprave, nakon izvještaja dojavljivača.

„Ono što vam za sada možemo potvrditi je da su g. Ghosn i g. Kelly večeras uhićeni“, izjavio je Hiroto Saikawa, generalni direktor tvrtke Nissan na press konferenciji održanoj u ponedjeljak kasno navečer u Tokiju.

Japanski tužitelji su potvrdili Ghosnovo (64) uhićenje kao i uhićenje drugog člana uprave, Grega Kellyja, pod sumnjom kršenja financijskog zakona podnošenjem lažnih prijava. Prema priopćenju tužiteljstva, njih su dvojica navodno koristili novac kompanije u privatne svrhe te su godinama prijavljivali netočne iznose bonusa i naknada, prikazujući ih manjima nego što su oni uistinu bili.  

Maksimalna kazna u Japanu za podnošenje lažnog financijskog izvješća je do 10 godina zatvora uz novčanu kaznu u iznosu od 10 milijuna jena (89 999 $).Nissan je obznanio da je njihova interna istraga također otkrila „brojne financijske malverzacije...kao npr. korištenje novca kompanije u vlastite svrhe“.

Kao rezultat toga, generalni direktor Saikawa će predložiti upravnom odboru Nissana „da što prije ukloni Ghosna s njegovog položaja voditelja i izvršnog direktora“, na sastanku u četvrtak, izjavljuju iz tvrtke. Također će ustrajati  na tome da se i drugi optuženi, Greg Kelly izbaci iz odbora.

Pad dionica Nissana i Renaulta

Dionice Renaulta, gdje je Ghosn predsjednik i izvršni direktor, su u Parizu pale za 8%. Nissan je izjavio da će se njihov odbor sastati „vrlo brzo“ kako bi raspravljali o situaciji oko otkrića u Nissanu.  

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako vlada, u čijem je vlasništvu 15% Renaulta, pozorno motri na razvoj čitavog događaja.

„Država, kao Renaultov dioničar, će biti izuzetno oprezna po pitanju stabilnosti alijanse i grupacije“, izjavio je Macron tijekom posjeta Belgiji.

Priopćenje Nissana uslijedilo je nakon završetka trgovine njihovim dionicama u ponedjeljak, u Tokiju. Njihove dionice su već u utorak ujutro bile manje za oko 5%.

„Nissan se duboko ispričava za izazivanje velike zabrinutosti naših dioničara i zainteresiranih strana“, izjavljuju iz tvrtke. „Nastavit ćemo s radom na prepoznatljivosti našeg upravljanja i problemima s usklađenošću te ćemo poduzeti sve odgovarajuće mjere“.

Ghosn je također predsjednik tvrtke Mitsubishi Motors. Japanska je tvrtka izjavila kako je predložila da njihova uprava „žurno“ ukloni aktualnog izvršnog predsjednika s trenutnog položaja. Njihove su dionice u Tokiju do utorka ujutro pale za 7%.

Upravo su pod rukovodstvom Ghosna, tri proizvođača automobila formirala savezništvo koje konkurira VolksWagenu (VKLAF) i Toyoti (TM) u smislu prodaje vozila. Alijansa je samo prošle godine prodala 10.6 milijuna vozila.

Iz Nissana su izjavili da su prošle godine Ghosnu isplatili plaću od 1.1 milijarde jena ($9.7 milijuna) u godini koja je završila u ožujku 2017., njegovoj  posljednjoj godini u ulozi generalnog direktora, što je ujedno bila jedna od stavki koja se nije svidjela dioničarima.

Bogata karijera

Rođen u Brazilu, Ghosn je svoju karijeru započeo u francuskom proizvođaču Michelin 1978. utirući si put za vođenje poslovanja tvrtke u Sjevernoj Americi. 1996. seli u Renault. Nakon što je francuski proizvođač automobila uspostavio savezništvo s Nissanom 1999. godine, Ghosn je postao glavni operativni direktor sa zadaćom izvođenja tvrtke iz financijske krize.

Takav scenarij i zaokret u poslovanju tvrtke priskrbili su mu nadimak “Le cost killer“, odnosno “ubojica troškova“. Ghosn je 2001. promoviran u generalnog direktora Nissana, nakon čega se odlučio na nelogičan potez preuzimanja uloge generalnog direktora u Renaultu 2005. godine. To ga je učinilo prvim izvršnim direktorom koji je upravljao dvjema tvrtkama na Fortune Global 500 listi tvrtki istovremeno.

Nakon Nissanovog preuzimanja od 34% dionica Mitsubishi Motorsa 2016., Ghosn je ulogu generalnog direktora predao Hirotu Saikawi, koji će održati press konferenciju za medije u Yokohami, nakon čega će nam brojne stvari biti mnogo jasnije.