Datum objave: 2018-09-28

Porsche je prvi njemački proizvođač koji odustaje od dizela

Porsche je prva njemačka automobilska kompanija koja odustaje od dizela. „Kod Porschea ubuduće više neće biti dizela“, rekao je novinarima predsjednik uprave Porschea, Oliver Blume.

Depositphotos_158597040_xl-2015.jpg
Proizvođač sportskih automobila iz Stuttgarta ubuduće se želi koncentrirati na ono što dobro poznaje. Riječ je o emocionalnim, snažnim benzincima, hibridima, a od 2019. godine i 100%-tnim elektrovozilima.

Porsche nikada nije samostalno razvijao i proizvodio dizel motore. Međutim, imidž Porschea je trpio, a kriza dizela donijela nam je mnogo problema. Radi se o dizel aferi s manipulacijom vrijednosti ispušnih plinova. Zbog velikog opterećenja zraka dušikovim oksidima štetnima po zdravlje, mnogi njemački gradovi donijeli su propise o zabrani prometa dizel vozilima. U taj problem uključili su se i sudovi.

Drugi razlog ukidanja dizela je veći naglasak na sportsku crtu marke Porsche. „Za nas je važan sportski način vožnje naših automobila, a dizelaš se može smatrati potpuno drukčijim“. Porsche će u budućnosti biti još više Porsche nego do sada, s jakim naglaskom na snagu i učinkovitost. Nasuprot tome, dizel cilja na druge vozne karakteristike. O svojim dosadašnjim kupcima dizela, Porsche će brinuti i dalje. Kancelarka Angela Merkel i šefovi njemačkih automobilskih kompanija nedavno su u Berlinu raspravljali o mjerama protiv zabrane dizela u gradovima. Na sastanku je sudjelovao i ministar prometa Andreas Scheuer. Nakon duge i argumentirane rasprave nije donesena konačna odluka o naknadnim preinakama (retrofit) na starijim dizel vozilima. Otvoreno pitanje je postoje li financijske obveze proizvođača (gratis ugradnja) za takve preinake? Za sada, proizvođači automobila odbili su raditi bilo kakve preinake na starijim vozilima.