Datum objave: 2019-05-07

Njemački proizvođač autodijelova kupuje Wabco za 7 mlrd. $

Njemačka grupacija ZF Friedrichschafen pristala je platiti 7 mlrd. $ za tvrtku Wabco, proizvođača kočnica za automobile i komponenti ovjesa, s obzirom na to da se dobavljači unutar autoindustrije pojačavaju u utrci za autonomnim vozilima.

2017-09-16_ZF_forum-aerial-view.jpg
06_ZF_Services_Logistikcenter_Schweinfurt.jpg
Wabco logo.jpg

Wabco dioničari će dobiti 136,50 $ po dionici u gotovini, odnosno 13 % premija ukupne vrijednosti dionica tvrtke, prema tečaju na dan 26. veljače, kada su mediji objavili vijest o potencijalnoj prodaji tvrtke. Vrijednost dionica Wabco-a pala je za 10 %, odnosno na 131,17 $, odmah nakon trgovinske razmjene, na dan kada je dogovor obznanjen. Dionice su pak porasle na visokih 141,60 $ u tjednima nakon što je potvrđeno da je tvrtka u pregovorima sa ZF-om oko potencijalnog poslovanja. Preuzimanje će spojiti snagu u sigurnosnim sustavima komercijalnih vozila tvrtke Wabco – što uključuje senzore koji mogu automatski usporiti ili zaustaviti automobil i zaštiti ga od proklizavanja iz svoje vozna trake – sa sustavom transmisije i tehnologije šasije tvrtke ZF. ZF je u rujnu izdvojio 12 mlrd. € na istraživanje i razvoj dijelova nove generacije za autonomna vozila za sljedećih pet godina, s obzirom na to da se konkurencija sve više i više osvaja tržište. Tvrtke Continental i Knorr-Bremse prošle su godine sklopile suradnju na području razvoja i proizvodnje automatiziranih komercijalnih sustava vožnje za kamione, dok tvrtke kao što su Volkswagen i Aurora rade zajedno na razvoju autonomnih osobnih automobila.

Ovo nije prvi put da ZF, koji se većinom nalazi u vlasništvu institucije Zeppelin Foundation, okrenuo akviziciji kako bi potaknuo autonomne tehnologije. Rukovoditelji njemačke grupacije su promjenu predstavili kao dio njene 13,3 mlrd. vrijedne akvizicije američkog rivala, TRW Automotive iz 2015. godine. Wolf-Henning Scheider, predsjednik tvrtke ZF, izjavio je da će ovaj dogovor stvoriti temelj za tvrtku kako bi ona mogla „ponuditi sveobuhvatne sustave za sigurna i automatizirana rješenja mobilnosti za putnike i robu našim kupcima“. ZF planira financirati dogovor s gotovinom u bilanci, kao i novim zaduživanjem. Tvrtka je izjavila da se američka banka, JPMorgan Chase obvezala za financiranje ugovora. Obje grupacije izjavile su da finalizaciju ugovora očekuju početkom 2020., nakon što dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja. Wabco dioničari također moraju glasati u korist poslovne promjene. Jacques Esculier, predsjednik tvrtke Wabco, naglasio je da je prodaja tvrtke ZF-u bila neophodna za Wabco, kako bi mogli biti konkurenti na tržištu – uključujući tehnološke gigante kao što je automobilski autonomni proizvođač Waymo, u vlasništvu tvrtke Alphabet.

„Postaje sve jasnije da će se naša industrija suočiti s novom razinom strateške kompleksnosti te će privući novu konkurenciju, uključujući i nove sudionike izvan sektora, sposobne da na stol stave nezabilježene svote novca do sada“, bio je jasan predsjednik Wabco-a. No spomenuti dogovor će kod nekih vlasnika dionica vjerojatno ostaviti gorak okus. Analitičari su imali prosječnu normiranu cijenu na Wabco, manju od 140 $ za dionicu, iznad razine koju je ZF pristao platiti, prema podacima Bloomberga. Rukovodstvo tvrtke Wabco zaprimilo je konkretno pitanje analitičara Wall Streeta o tome kako su uspjeli  odrediti „pravu cijenu“ za posao. G. Esculier je rekao da je određivanje bilo „u pravilu najvažnija odluka“ koju je Wabco uprava mogla učiniti, i da je sadržavala „vrlo duboko promišljanje“ u vezi svojih mogućnosti. Tvrtka Goldman Sach je ponudila svoje financijske savjete za Wabco, dok im je odvjetničko društvo Skadden Arps ponudilo svoje pravne savjete.