Datum objave: 2019-08-29

Gymkhana GRiD 2019 - Varšava

Paljenje guma, adrenalin i zvukovi snažnih motora od kojih zastaje dah, samo su neke od atrakcija koje očekuju sve posjetitelje na svjetskom finalu Gymkhana GriD 2019, koje će se 7. rujna ove godine održati u Varšavi. Na tehnički iznimno zatjevnoj stazi, snage će odmjeriti 64 natjecatelja iz čitavog svijeta. Između ostalog, bit će tu svjetski poznati Norvežanin Petter Solberg te ambasador Inter Carsa, Bartosz Ostałowski, kao i naš Marko Palijan.

P1040486.JPG

Gymkhana GRiD utrke zavladale su svijetom motosporta još od prvih događaja koji su se odvijali u Irwindaleu, u Kaliforniji 2010. godine. Ova kombinacija autocrossa i drifta prilikom čega se vozači međusobno vremenski natječu. Natjecateljska staza ovogodišnjeg natjecanja bit će postavljena na velikom parkiralištu najvećeg sajmišno-kongresnog centra u srednjoj Europi, PTAK Warszaw Expo.

Petter Solberg jedna je od najvećih zvijezda ovogodišnje Gymkhane. Tijekom svoje sportske karijere osvojio je mnoge trofeje. Među najvažnije ubrajaju svakako prvenstvo svijeta World Rally Championship iz 2003. godine te dvije titule prvaka svijeta FIA World Rallycross Championship. Solberg je do danas, jednom osvojio prvo i dvaput drugo mjesto na Gymkhana natjecanju. One je ujedno i višegodišnji ambasador brenda Castrol Edg. Njegov život se savršeno uklapa u moto branda: „Živi na rubu“, postavljajući si neprestano ambiciozne ciljeve i ostvarenje snova zahvaljujući strasti i napornome radu. „Ulja Castrol se sjećam još od najranije dobi“, prisjeća se Solberg. Danas me ono podsjeća na radionicu mojih roditelja. Odabir odgovarajućeg ulje je danas važnije nego tada. To je izuzetno važno zbog trenja u motoru. Zbog toga trenutno koristim ulje Castrol Edge, koje je pouzdano u svim uvjetima.

Među pozvanim gostima, bit će tu i jedan od najpoznatijih poljskih vozača, Bartosz Ostałowski, jedini drifter na svijetu koji automobilom upravlja pomoću stopala, kao posljedica prometne nesreće, što ga nije obeshrabrilo u ostvarenju svog sna da postane profesionalni vozač.

U Bartoszewo umijeće driftanja uvjeriti se mogao i Nico Hulkenberg, poznati vozač Formule 1, koji je prije nekoliko godina zajedno sa proizvođačem ulja Castrol Edge-om, Bartoszu postavio izazov u kojem je Ostałowski svojim Nissan Skylineom R34 morao driftati između dvaju skupocjenih bolida F1 bez da dodirne bilo kojeg od njih. Sve to je zabilježeno na filmu „Stronger under pressure“, koji možete vidjeti na službenom kanalu Bartosza Ostałowskog. Naziv filma odnosi se na Castrol EDGE Fluid Titanium tehnologiju, koja mijenja svoju molekularnu strukturu pod viskim tlakom, smanjujući na taj način trenje i poboljšavajući performanse motora.

I za kraj spomenimo i nastup našeg Marka Palijana aka „Croatian Crusher“, za kojeg će nastup u Varšavi bit njegov peti nastup zaredom na Gymkhana GRiD natjecanjima. Podsjetimo se. Marko je u prošla četiri natjecanja dva puta nastupao u polufinalu vozeći svoju Toyotu Corollu GT AE86 i BMW M3 repliku E30 Marka Šafara (drugog člana tima) dok je na natjecanjima u JAR-u vozio iznajmljeni Nissan 350Z, unatoč problemima s iznajmljenim automobilima, uspio se održati među najboljima te je dva puta ušao u Top 16 vozača.

Takvim rezultatima u klasi vozila sa zadnjim pogonom i nastupom na sjetskom finalu pet godina za redom, Marko se dokazao kao najuspješniji vozač Gymkhane Grid s europskog tla. Uzmemo li u obzir i da je Marko jedini iz Hrvatske, ovakvi rezultati nisu samo njegov osobni uspjeh već i uspjeh za sav Hrvatski automobilistički sport.