Datum objave: 2018-07-23

Bosch: U slučaju nužde mnogi automobili već mogu zakočiti sami

Stuttgart, Njemačka – prema Boschevoj ocjeni statistika o registraciji vozila u 2015. godini, mnoga nova vozila u Njemačkoj u kritičnim situacijama već koče automatski. Nalazi studije pokazuju da jedan od četiri nova registrirana automobila ima ugrađen automatski sustav naglog kočenja za sprječavanje nesreća koji prema potrebi zaustavlja vozilo u slučaju nužde. Adaptivni tempomat (ACC) također je vrlo popularan među kupcima automobila. U 2015. godini već se nalazio u 11 posto novih vozila.

Emergency braking.jpg

Sustavi za pomoć pri parkiranju, od zvučnih upozorenja pri parkiranju do pomoći u parkiranju i upravljanju, olakšavaju parkiranje svakog drugog novog registriranog automobila u Njemačkoj. Šesnaest posto novih automobila nadzire promjene traka ili se samostalno održava u svojoj traci, dok je 11 posto novih vozila opremljeno sustavom prepoznavanja prometnih znakova koji se temelji na kameri. „Sustavi pomoći vozaču postižu sve veći uspjeh na tržištu i time otvaraju put razvoju automatizirane vožnje”, rekao je dr. Dirk Hoheisel, član Boscheva upravnog odbora. „Što se vozači bolje upoznaju sa sustavima pomoći vozaču, to će bolje prihvatiti automatiziranu vožnju.”

Boscheva ocjena sustava pomoći vozaču:

  • Jedan od četiri nova registrirana automobila u Njemačkoj u 2015. godini imao je ugrađen automatski sustav naglog kočenja.
  • Sustavi naglog kočenja mogu pridonijeti smanjenju broja sudara straga u kojima nastaju ozljede za 72 posto.
  • Diljem svijeta gotovo 3000 Boschevih inženjera radi na razvoju sustava pomoći vozaču te automatizirane vožnje i parkiranja.